În loc să folosească pensule şi acuarele, aceşti artişti plastici desenează cu ajutorul unor bacterii marine din specia Aliivibrio fischeri, care populează organul bioluminiscent al unei specii de calmari de doar aproximativ 3 centimetri lungime, din apele din jurul Insulelor Hawaii. Autorii acestor opere de artă înmoaie o pensulă într-o soluţie care conţine aceste bacterii şi apoi desenează pe o "pânză" reprezentată de vase Petri, folosite în studiile de microbiologie. Picturile rezultate pot fi admirate doar cu lumina stinsă.

Curatorul acestei expoziţii de la Queensland Museum este microbiologul Siouxsie Wiles, de la Universitatea din Auckland.

Calmarul din care sunt recoltate aceste bacterii este un animal nocturn care se bazează pe lumina asigurată de bacteriile bioluminiscente pentru a putea vâna, precum şi pentru a se feri de prădători. Bioluminiscenţa acestor bacterii face să dispară umbra produsă de corpul calmarului în lumina Lunii. "Ne putem imagina lumina Lunii scăldând frumoasele plaje din Hawaii, în timp ce aceşti calmari înoată în ape puţin adânci, în căutarea prăzii. Această bioluminiscenţă îi face invizibili pentru animalele marine aflate dedesubtul lor, fie că este vorba de pradă sau de prădători", a explicat Wiles.

Unul dintre artiştii implicaţi în acest proiect este Sue Loveday, originară din Brisbane. "Nu am mai lucrat niciodată cu bacterii, aşa că am acceptat imediat această provocare (...) În timp ce desenăm, modelele sunt invizibile şi eu apreciez incertitudinea pe care ţi-o conferă acest fel de a lucra. Este ca şi cum ne-am juca cu cerneală invizibilă", a declarat ea.

Siouxsie Wiles a început să lucreze cu bacterii bioluminiscente la Universitatea din Auckland. "Am un loc de muncă foarte serios, iar activitatea mea implică şi interacţiunea cu bacterii care strălucesc în întuneric", a susţinut ea. Laboratorul în care lucrează Wiles foloseşte Aliivibrio fischeri pe post de bacterii "martor", care indică nivelul de periculozitate al altor bacterii — cu alte cuvinte, dacă bacteriile "martor" încetează să mai strălucească după ce sunt puse în contact cu alte bacterii, înseamnă că acestea din urmă le-au ucis pe primele.

Operele de artă realizate cu ajutorul acestor bacterii bioluminiscente au o durată de viaţă limitată. După câteva zile, când substanţele nutritive de pe vasele Petri sunt consumate, culturile de bacterii mor şi, odată cu ele, dispar şi desenele pe care le-au compus.