Intrat la NASA în anul 1996, astronautul în vârstă de 52 de ani, deţine recordul de timp petrecut de un american în spaţiul cosmic, cu patru călătorii totalizând 520 zile, scrie Agerpres.

Şeful NASA, Charles Bolden, el însuşi fost astronaut, l-a lăudat: Când primii americani vor călca solul pe Marte, ei vor urma exemplul unuia dintre cei mai buni astronauţi din istoria programului spaţial, prietenul meu şi comandantul Scott Kelly.

După retragerea sa, Scott Kelly va continua să participe la cercetarea ştiinţifică efectuată în timpul şederii sale în spaţiul cosmic împreună cu omologul său rus Mihail Kornienko.
Acest experiment vizează studierea efectelor fiziologice şi psihologice ale sejururilor lungi în spaţiul cosmic, în perspectiva unei misiuni cu echipaj uman pe Marte la orizontul anului 2030, menţionează AFP.

Scott Kelly va furniza în mod regulat prelevări de fluide ale corpului, precum şi alte probe, echipei ştiinţifice şi medicale de la NASA, la fel ca şi fratele său geamăn, Mark, un fost astronaut care a participat de la sol la această experienţă.

„Aceasta misiune de aproape un an în spaţiu a fost o mare provocare pentru toţi cei care au participat, o experienţă care mi-a dat personal o perspectivă unică şi o lungă perioadă de timp pentru reflecţie asupra a ceea ce ar trebui să fie următorul pas în eforturile noastre continue de consolidare a capacităţii noastre de a trăi atât în spaţiu, cât şi pe Pământ”, a spus astronautul.

Brian Kelly, director de operaţiuni de zbor la NASA, la centrul spaţial Johnson din Houston (Texas), unde este sediul corpului de astronauţi, a declarat că experienţele la care a participat Scott Kelly în acest an la bordul ISS au beneficii ample pentru pregătirea unei misiuni care va permite trimiterea de oameni spre planeta Marte.

La scurt timp după întoarcerea sa pe Pământ la 1 martie, la bordul unei rachete Soyuz ruseşti, Scott Kelly s-a plâns de dureri pe suprafaţa întregului corp şi a estimat că este mult mai dificil să se readapteze la gravitaţia existentă pe Terra decât la microgravitaţia din spaţiul cosmic, mai notează agenţia France Presse.