Ambiţiosul proiect se numeşte „New Aviation Horizons” şi îşi propune să proiecteze, să construiască şi să testeze o serie de aparate de zbor numite „X-planes”. Aceste avioane experimentale vor testa fezabilitatea unor tehnologii de ultimă oră, design şi materiale revoluţionare iar NASA consideră că ele vor face posibilă trecerea rapidă spre sectorul comercial.

Ceea ce se doreşte este construirea de avioane mai puţin agresive pentru mediul înconjurător şi mai sigure pentru transportul aerian, contribuind totodată la revitalizarea unui domeniu esenţial pentru economia SUA.

Printre inovaţiile care vor fi făcute se numără folosirea de aliaje ultrauşoare pentru fuzelaj şi motoare, crearea unui design diferit al turbinelor care să îmbunătăţească propulsia şi să diminueze zgomotul şi, de asemenea, un nou concept de design pentru forma aripilor care să sporească viteza de deplasare. NASA estimează că implementarea acestor noi tehnologii va ajuta la economisirea a 10 miliarde de dolari anual în industria aeronautică.