Noul studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Lausanne (Elveţia) adaugă acest dezavantaj al canabisului. Suspectat deja că facilitează apariţia unor patologii psihiatrice, drogul ar putea ar favoriza uitarea unui număr de cuvinte. Cu cât expunerea la acest drog este mai îndelungată, cu atât vocabularul se reduce mai mult.

Oamenii de ştiinţă elveţieni au apelat la persoane care şi-au dat acordul pentru o cercetare vastă asupra riscurilor coronariene. Dintre cei 5.000 de participanţi, cercetătorii s-au concentrat pe tineri între 18 şi 30 de ani, care au fost supuşi timp de câţiva ani la chestionare despre consumul de canabis. Ei au fost observaţi 25 de ani pentru a cunoaşte impactul pe care îl are consumul drogului asupra creierului, relatează metronews.fr.

Primele rezultate ale studiului, apărută în publicaţia JAMA Internal Medicine, au sugerat că, cu cât o persoană este expusă mai mult canabisului, cu atât memoria sa verbală a fost mai afectată. Astfel, dintr-o listă de 15 cuvinte, cei care consumau regulat canabis uitau unul la cinci ani. Pentru a explica această amnezie verbală, cercetătorii avansează teoria că THC, principala substanţă activă din canabis, ar putea afecta felul în care sunt prelucrate şi stocate informaţiile de către hipocamp, zona cerebrală care gestionează memoria.

Considerat drog uşor, canabisul este periculos totuşi, mai ales pentru evoluţia capacităţilor cognitive. Aşa cum arată studiul cercetătorilor elveţieni, o expunere prelungită la canabis are efecte nefaste asupra creierului uman, mai ales în tinereţe. Pentru a nu cădea pradă dependenţei sau rămâne prizonierul ei, se recomandă apelarea la un specialist din sănătate sau la organismele de luptă împotriva drogurilor.