Majoritatea telefoanelor mobile şi a tabletelor sunt dotate cu ecrane tactile. Folosirea unui astfel de dispozitiv necesită atingerea lui cu degetul iar cercetători de la Universitatea Lanzhou, din China, au avut ideea de a folosi energia mecanică a acestor atingeri pentru a o transforma în electricitate şi pentru a încărca astfel bateria dispozitivului mobil, extinzându-i considerabil perioada de funcţionare.

Cercetătorii chinezi au creat noul dispozitiv menit să prelungească viaţa bateriei dispozitivelor mobile pornind de la un cauciuc siliconic transparent denumit PDMS. Ei au introdus în acest cauciuc nişte circuite electrice cu grosimea de doar 700 de nanometri, realizate din titanat zirconat de plumb. Pentru comparaţie, un astfel de circuit este de aproximativ 140 de ori mai subţire decât un fir de păr. După solidificarea cauciucului, cercetătorii au apelat la câmpuri electrice pentru a alinia nanocircuitele din cauciuc sub forma unor coloane. Această aliniere contribuie la fixarea proprietăţilor vizuale şi electrice ale materialului care se ataşează, la fel ca un ecran de protecţie, de ecranul dispozitivului mobil.

Apoi, ori de câte ori aceste nanocircuite sunt îndoite, aşa cum se întâmplă atunci când lovim cu degetul ecranul tactil al telefonului, ele generează electricitate, fenomen cunoscut încă din 1880 drept piezoelectricitate. Jacques şi Pierre Curie sunt fizicienii care au observat, la sfârşitul secolului XIX, că aplicarea de presiune asupra unui cristal de cuarţ rezultă în apariţia unei sarcini electrice în respectivul cristal. Prin faptul că nanocircuitele din acest material sunt aliniate perfect, în coloane, ele reacţionează la presiunea degetului la unison, generând maximum de energie electrică posibilă.
Dacă ţinem o astfel de foiţă de material în faţa ochilor, nanocircuitele din interiorul său sunt greu vizibile chiar şi pentru cei cu ochii cei mai ageri, iar materialul pare perfect transparent. Astfel, nanocircuitele pot exploata energia mecanică exercitată asupra ecranului telefonului mobil fără a-i influenţa funcţionarea normală, conform coordonatorului echipei care a realizat această invenţie, profesorul Yong Qin de la Universitatea Lanzhou.

În plus, pe lângă funcţia de reîncărcare a telefonului în timpul funcţionării, acest material ajută şi la păstrarea caracterului privat al informaţiei de pe telefonul mobil pentru că, privite sub un anumit unghi, nanocircuitele interferează cu lumina iar ecranul devine neclar şi astfel, cineva aflat în apropiere nu poate vedea ce faci pe telefonul mobil.

În experimentele derulate, o simplă atingere tactilă a acestui material a generat un curent electric de 0,8 nanoamperi.

Cercetătorii chinezi de la Universitatea Lanzhou şi-au prezentat rezultatele în ultimul număr al revistei Small.