Anii bisecţi sunt speciali fără ca lumea să ştie prea multe despre aceştia. Adăugaţi pentru prima oară în calendarul gregorian (cel utilizat de majoritatea ţărilor din lume) în 1582, anul bisect constă în adăugarea unei zile în plus lunii februarie. Aceasta capătă 29 de zile în loc de 28.

Decizia astronomilor de a adăuga o zi în plus lunii februarie odată la patru ani a apărut datorită faptului că perioada de 365 de zile este mai scurtă decât un an tropic cu aproape 6 ore. Cum o eroare mică duce în timp la dereglări mari, neglijarea acestei desincronizări între anul tropic şi cel calendaristic face ca peste sute de ani anul tropic să aibă trei zile întregi, în plus, faţă de cel calendaristic.

Chiar şi aşa, calendarul gregorian renunţă la trei ani bisecţi în 400 de ani. Anii multipli de 100 şi multipli de 400 nu vor mai avea ziua de 29 februarie, aşa cum au fost anii 1800, 1900 şi cum vor fi anii 2100, 2200, 2300 şi 2500.

Când vine vorba de semnificaţia anului bisect în societate, e interesant de observat care sunt reacţiile lumii în faţa unei zile care apare odată la patru ani. De exemplu, băncile occidentale încearcă să facă din ziua de 29 februarie o zi de vacanţă universală, iar diferite sindicate din Vest încearcă să facă tot din ziua de 29 februarie zi de odihnă, din cauza faptului că nu există remuneraţii speciale pentru ultima zi din februarie a anilor bisecţi.

De asemenea, într-o situaţie specială se află şi cei care sunt născuţi pe 29 februarie de vreme ce, în mod oficial, aceştia nu-şi pot sărbători ziua de naştere decât odată la patru ani. Evident, aceştia şi-o sărbătoresc oricum în fiecare an, mutându-şi ziua de naştere fie pe 1 martie, fie pe 28 februarie.

Ei bine, în caz că ziua de 29 februarie are o semnificaţie deosebită pentru voi, Google a ales să sărbătorească această zi specială cu un mic logo şi să reamintească tuturor că din când în când, timpul nostru fix se mai bucură de o zi în plus.