Utilizatorii de carduri MasterCard vor beneficia în curând de o nouă măsură de securitate implementată de companie. Utilizatorii vor putea folosi senzorul pentru recunoaşterea amprentelor sau un selfie în loc de parolă atunci când efectuează o plată online. Până acum, au fost efectuate teste în Statele Unite şi Olanda, iar MasterCard a declarat că în jur de 92% dintre participanţi preferă noul sistem în locul parolelor. Unii susţin că sistemul va contribui la reducerea tranzacţiilor frauduloase, însă există voci care contrazic aceste afirmaţii.

Pentru a garanta siguranţa noului sistem baza pe selfie-uri, MasterCard a introdus şi condiţia ca utilizatorul să clipească înainte de autentificare. În acest fel, un infractor nu se va putea folosi de o poză a victimei. Se pare că 14 ţări ar urma să beneficieze de noua funcţie: Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Olanda, Belgia, Spania, Italia, Franţa, Germania, Elveţia, Norvegia, Suedia, Finlanda şi Danemarca. Pentru a o putea utiliza, însă, clienţii vor fi nevoiţi să descarce o aplicaţie pe PC, telefonul mobil sau tabletă.

În cazul plăţilor online, nu foarte multe lucruri se vor schimba. Detaliile în legătură cu cardul vor fi furnizate în continuare, iar în cazul în care mai multe informaţii sunt necesare, o persoană se va putea folosi de amprente sau de un selfie. MasterCard susţine că aceasta este şi o modalitate prin care pot fi evitate parolele slabe setate de unii utilizatori (precum 123456), care pot fi sparte foarte uşor. De asemenea, scanările oferite şi selfie-urile nu vor fi transmise într-o formă în care pot fi interceptate de infractori.