Noua caracteristică va fi disponibilă treptat pentru toţi utilizatorii în versiunea web a Facebook şi în aplicaţiile pentru Android şi iOS.

De exemplu, când un utilizator vede ceva hazliu pe Facebook, poate da clic şi ţine apăsat pe butonul Like şi apoi selecta un emoticon care exprimă râsul. Această caracteristică va fi disponibilă şi pe paginile Facebook.

Compania a anunţat că a lucrat timp de un an pentru a ajunge la forma actuală a Reactions. Sammi Krug, product manager la Facebook, a spus că în proces s-a ţinut cont de mai multe sondaje făcute printre utilizatori, pentru a vedea ce tipuri de reacţii folosesc oamenii cel mai mult.
Schimbarea butonului de Like, una dintre caracteristicile reprezentative ale Facebook, a fost anunţată anul trecut de Mark Zuckerberg, directorul executiv al companiei.

Mulţi oameni au crezut atunci că li se va permite oamenilor să dea cumva „Dislike” pe Facebook. Un astfel de buton nu va fi introdus, probabil, niciodată pe reţeaua de socializare online.

De ce nu introduce Facebook un buton de „Dislike”

Inginerul Bob Baldwin de la Facebook a explicat acest lucru atunci când a fost invitatul unei sesiuni „Întreabă-mă orice” pe Reddit: „Acţiunile de pe Facebook sunt axate pe interacţiunile sociale pozitive. Like-ul este cea mai facilă cale de exprimare a unui sentiment pozitiv. Nu cred că adăugarea unui mod facil de exprimare a unui sentiment negativ ar fi valoroasă pentru reţeaua de socializare”.

Mai mult, Facebook a transmis, într-un email trimis către publicaţia ReadWriteWeb, că nu are planuri pentru introducerea unui buton „Dislike”. Asta pentru că există o mulţime de moduri în care Dislike poate fi interpretat.

Compania a motivat că nu doreşte să încurajeze conflictele şi nici că un astfel de instrument să fie folosit pentru că utilizatorii să fie afectaţi emoţional. De exemplu, după o lungă relaţie, două persoane anunţă pe Facebook că au decis să se căsătorească. Pentru majoritatea prietenilor cuplului, acesta este un prilej foarte bun să-i încurajeze, folosind butonul „Like”. Însă pentru foşti parteneri, admiratori ascunşi sau oameni cărora nu le surâde ideea de căsătorie, ar fi ocazia ideală să apese butonul „Dislike”, provocându-le neplăceri celor doi parteneri, într-un moment foarte important din viaţa lor. „Cum ar arăta oare: X şi Y se căsătoresc - 10 persoane apreciază acest lucru, 12 persoane nu apreciază acest lucru?”, se întrebau reprezentanţii Facebook în mesaj.

Dr. Pamela Rutledge, de la Media Psychology Research Center, explică şi ea de ce un buton „Dislike” nu este de dorit: „Unele persoane poate ar folosi acest buton doar pentru a glumi. Dar nu poate fi utilizat... fără o oarecare asprime. Este important, din punctul de vedere al unei companii, să nu încurajeze emoţiile negative”.