Sarah Parcak este fondatoarea Laboratory for Global Observation şi profesoară de arheologie la Universitatea Alabama din Birmingham (SUA). În Egipt, Parcak şi colegii săi au folosit algoritmi pentru analizarea imaginilor satelitare, reuşind să localizeze 17 potenţiale piramide necunoscute, 1.000 de necropole şi 3.100 de aşezări.

Cercetările sale au dus la descoperirea a mii de situri arheologice necunoscute anterior în Europa, Mediterană şi în zona Atlanticului de Nord.

Premiul de 1 milion de dolari o va ajuta pe Parcak să desfăşoare un nou proiect de cercetare având ca obiectiv recrutarea a mii de cercetători care să se asocieze proiectelor sale. Vor fi pregătiţi voluntari care să analizeze imagini satelitare pentru localizarea potenţialelor situri arheologice şi să salveze rezultatele lor pentru ca acestea să fie analizate în detaliu de experţi. „Vreau ca lumea întreagă să se poată implica în descoperiri arheologice”, a transmis Parcak într-o declaraţie de presă.

Voluntarii înscrişi în acest program de cercetare vor ajuta şi la localizarea distrugerilor arheologice în zone de conflict precum Irak, Siria sau în alte zone de pe glob.

„Sarah este exploratorul cel mai avansat al secolului al XXI-lea”, a declarat Anna Verghese, directorul Premiului TED, adăugând că Parcak a descoperit o nouă modalitate de a găsi situri antice cu ajutorul imaginilor făcute din spaţiu. „Prin intermediul premiului TED va promova şi va face mai accesibil domeniului arheologiei”, a adăugat Anna Verghese.

Acordat pentru prima dată în 2005 lui Robert Fischell pentru tratamente revoluţionare privind tulburările mentale, TED Prize se acordă aceluia care reuşeşte să facă ceva cu adevărat spectaculos ce poate ajuta la schimbarea lumii. Cunoscutul bucătar Jamie Oliver a câştigat acest premiu în 2010 pentru programul său alimentar revoluţionar.