Evenimente timpurii, precum hrănirea cu biberonul, stabilesc căile neuronale importante din creierul unui copil care asociază sărutul cu emoţii pozitive, ce continuă să fie importante de-a lungul vieţii sale.

Buzele reprezintă cea mai expusă zonă erogenă a organismului. Spre deosebire de animale, buzele umane sunt în mod unic exteriorizate. Ele sunt ambalate cu terminaţii nervoase sensibile astfel încât, chiar şi cea mai mică atingere trimite o cascadă de informaţii spre creierele noastre.

Sărutul activează o zonă foarte mare a creierului asociată cu informaţiile senzoriale. "Magia săruturilor" stimulează neurotransmiţătorii şi hormonii din corpurile noastre, care influenţează modul de a gândi şi simţi, scrie Descoperă.

Psihologii evoluţionişti de la Universitatea de Stat din New York la Albany au constatat că 59% dintre bărbaţi şi 66% dintre femei spun că au încheiat o relaţie, din cauză că nu le plăcea sărutul.

Biologul elveţian Claus Wedekind a constatat, după cercetările efectuate, că femeile sunt mai atrase de mirosul oamenilor care transportă un cod genetic diferit de sistemul lor imunitar. Oamenii de ştiinţă suspectează că, atunci când un cuplu care transportă gene distincte pentru combaterea bolilor, copiii lor sunt susceptibili de a beneficia de un sistem imunitar puternic.

Sărutul declanşează o cascadă de impulsuri neuronale care transmit informaţii între creier şi limbă, buze, muşchii faciali şi piele. Miliarde de conexiuni nervoase mici distribuie informaţii în jurul corpului, care produc semnale chimice ce schimbă modul în care oamenii se simt.

Un sărut pasional poate stimula producţia mai multor hormoni precum: neurotransmiţătorul Dopamina, care este legat de sentimentele de poftă şi dorinţă; Oxitocina, care creează un sentiment de apropiere şi ataşament; Adrenalina, ce stimulează ritmul cardiac şi stimulează transpiraţia, şi Cortizolul, care este cunoscut sub numele de hormonul stresului.

În plus, vasele de sânge se dilată, respiraţia se precipită, obrajii îşi schimbă culoarea, iar pulsul se înteţeşte.