Se pare că oraşele Stockholm din Suedia şi Tallinn din Estonia vor avea privilegiul, discutabil, de a fi primele oraşe din lume care să se bucure de conectivitate 5G. Aceasta va fi garantată de Ericsson în Suedia şi TeliaSonera în Estonia.

Pentru a clarifica avantajele conectivităţii 5G, Hans Vestberg, preşedintele şi CEO-ul gigantului Ericsson a considerat că industriile digitale (a se citi Facebook, reţele sociale, practic giganţii Internetului) şi evoluţia IoT (Internet of Things) vor beneficia cel mai mult de pe urma implementării reţelelor 5G. Evident, aceste îmbunătăţiri vor aduce beneficii considerabile consumatorului de rând, de asemenea.

Alte industrii care ar putea beneficia de pe urma introducerii unei conectivităţi superioare celei 4G ar fi sistemul de sănătate, unde sistemul de supervizare al pacienţilor ar putea fi mult îmbunătăţit, împreună cu mijloacele de îngrijire ale celor bolnavi.

Ericsson pare extrem de optimist în privinţa viitorului reţelelor 5G, estimând apariţia unui total de 150 de milioane de utilizatori de viteze 5G până în 2021.

În acest plan intră şi iniţiativa Google de a oferi Internet localităţilor retrase prin intermediul unor drone care să transmită semnalul 5G direct din cer. Aparent, viitorul apropiat va însemna omniprezenţa Internetului, fie că vrei asta, fie că nu.