Nu de puţine ori am avut ocazia de a afla că un smartphone a luat foc sau s-a topit din cauza faptului că a fost folosit în tandem cu un încărcător neoriginal. Desigur, încărcătoarele originale Apple sunt renumite pentru preţurile exagerate. Însă numeroase experimente desfăşurate de-a lungul timpului sugerează că respectivul preţ, deşi pare umflat la prima vedere, este justificat.

În urmă cu şase săptămâni, cei de la Apple au acţionat în instanţă mai multe companii, din cauza accesoriilor false comercializate pe internet, iar acum, după cum scrie şi DigitalTrends, un studiu scoate la iveală că 99% dintre încărcătoarele de acest fel nu sunt sigure. Testul a inclus nu mai puţin de 400 de încărcătoare false, comercializate drept produse fabricate de Apple, iar rezultatele au scos la iveală că doar trei dintre acestea îndeplineau cerinţele minime.

Aproape toate încărcătoarele aveau mai puţin material pentru izolare decât ar fi fost necesar, pentru a proteja utilizatorii de curentul electric.
Dispozitivele fuseseră achiziţionate din opt ţări diferite, printre care se numără şi Statele Unite ale Americii, China şi Australia.

„Într-adevăr, costă mai mult, dar dispozitivele contrafăcute sau la mâna a doua sunt o entitate necunoscută care te-ar putea costa casa, sau viaţa, sau viaţa unei persoane apropiate”, a declarat CEO-ul organizaţiei care a cerut efectuarea studiului.

În urmă cu mai multă vreme, un jurnalist de la MacRumors a decis să studieze situaţia încărcătoarelor neoriginale de Mac pentru a stabili dacă acestea sunt diferite în vreun fel de cele neoriginale. Mai mult decât atât, a vrut să vadă dacă o persoană care foloseşte un astfel de produs este expusă vreunui risc. Răspunsul scurt la toate aceste întrebări a fost „da”. Diferenţele sunt majore, iar utilizând un astfel de produs riscaţi, în cel mai bun caz, defectarea laptopului, iar în cel mai rău caz, un incendiu.