Cercetarea desfăşurată de Universitatea din Maryland (SUA), Institutul Sud-Vest de Investigaţie din Boulder Colorado (SWRI) şi NASA aduce noi date pentru a înţelege evoluţia acestei suprafeţe în formă de inimă de pe planeta pitică Pluto.

Autorii au considerat inevitabilă acumularea de gheaţă detectată în Sputnik Planum, o amplă depresiunea topografică în formă de inimă dezvăluite în premieră în 2015, datorită imaginilor luate de nava spaţială americană New Horizons.

Studiile anterioare sugerau că depresiunea, având dimensiunile statului Texas, se formase în urma unui mare impact. Totuşi informaţiile aduse de noile modele de simulare computerizate i-au determinat pe experţi să creadă că a fost stratul de gheaţă cel care a format depresiunea Sputnik Planum.

Cercetările au relevat că straturile succesive de gheaţă s-au depus de-a lungul a un milion de ani în această zonă de la formarea lui Charon, satelitul natural al planetei pitice Pluto.

Greutatea stratului de gheaţă a dus la surparea acestei zone şi la formarea depresiunii Sputnik Planum, sunt de părere cercetătorii.