În timp ce se afla în largul coastei Hawaii pentru a analiza fundul mării, echipa de cercetători a dat nas în nas cu această creatură provenită parcă din preistorie. Amator de adâncuri marine, acest rechin-fantomă a fost filmat la o adâncime de aproape 2.000 de metri. Este prima dată când această specie este observată în mediul său natural, după cum relevă un studiu publicat în revista Marine Biodiversity Records.

Descoperirea este cu atât mai neaşteptată, cu cât zona în care a fost descoperit acest peşte, numit şi himeră, este foarte departe de aria habitatului său teoretic, şi anume apele oceanice adânci. Până acum se credea că acest peşte nu trăieşte decât în Oceania, adică la mii de kilometri depărtare de locul în care a fost filmat.

Graţie imaginilor filmate, cercetătorii au făcut mai multe descoperiri. Acest peşte poartă numele de „rechin-fantomă'' din cauza corpului său albăstrui, aproape cadaveric. Un aspect de-a dreptul înfricoşător, dar care nu reprezintă nimic în comparaţie cu adevărata lui specificitate: o înotătoare dorsală erectilă, care este retractabilă şi conţine venin, potrivit Huffington Post.

Specia are un aspect deosebit de ciudat, însă este vorba de un văr îndepărtat al rechinilor. Ca şi ei, aceste „himere'' nu au nici un os în organism, ci doar cartilaj.