Principiile teoretice dezvoltate de Newton acum câteva sute de ani continuă să stea la baza înţelegerii legilor fizicii de către elevii şi studenţii din secolul 21. Din acest motiv, scrierile sale sunt foarte importante, iar în momentul în care ajung la licitaţie, ating valori astronomice.

În mod uzual, cărţile ştiinţifice nu se vând foarte bine şi au un public restrâns. Un eveniment organizat de casa de licitaţii Christie`s ne confirmă însă că există şi excepţii importante de la această regulă. Cea mai recentă a avut ca subiect o primă ediţie din Principia Mathematica, scrisă de Isaac Newton în 1687. Un cumpărător foarte generos a plecat cu ea acasă după achitarea sumei de 3,7 milioane de dolari.

În urma evenimentului desfăşurat zilele trecute, volumul comercializat a devenit subit cea mai scumpă carte comercializată vreodată din domeniul ştiinţific. Estimările iniţiale nu s-au apropiat nici măcar de jumătatea valorii finale. Mulţi au fost de părere că va atinge un preţ de 1,5 milioane de dolari, cu mult sub cele 3,7 milioane. Un motiv în plus pentru această cifră este raritatea volumului cu pricina. Cu toate că vorbim de o carte tipărită şi nu de un jurnal scris de mână, respectiva carte a fost imprimată în 80 de exemplare şi era dedicată întregii Europe continentale. Ediţia pentru Regatul Unit nu este la fel de specială, deoarece a fost produsă în 400 de exemplare.

Aceasta nu este însă cea mai rară ediţie de Principia Mathematica redactată de Newton. Respectiva distincţie este asociată volumului original, scris de mână, ce a servit ca inspiraţie pentru tipărituri. Acela este ţinut la păstrare în cadrul Royal Society din Regatul Unit. Ultima ediţie de Principia Mathematica ajunsă la licitaţie s-a vândut în 2013 cu 2,5 milioane de dolari. În privinţa conţinutului, acest volum detaliază legile mişcării, principiile gravitaţiei şi multe alte concepte pe care s-ar putea să vi le aduceţi aminte din şcoală.