Racheta de 22,6 de tone şi 17 metri lungime a fost lansată împreună cu încărcătura sa de microsateliţi de pe aeronava L-1011, supranumită „Stargazer", care s-a înălţat în prealabil la circa 12.000 de metri altitudine deasupra Oceanului Atlantic pentru a putea elibera racheta.

În cadrul misiunii CYGNSS, în valoare de 157 de milioane de dolari, cei opt sateliţi care cântăresc 64 de kg fiecare vor obţine date interpretând semnalele emise de patru sateliţi din reţeaua Global Positioning System (GPS), potrivit NASA. Astfel, meteorologii vor putea determina dacă furtunile tropicale câştigă sau pierd în intensitate, lucru dificil de realizat cu instrumentele sateliţilor desfăşuraţi anterior.

Lansarea reţelei de opt micro-sateliţi a fost amânată atât luni, cât şi miercuri. Prima oară din cauza unei defecţiuni a mecanismului de largare al aeronavei L-1011, care a revenit ulterior la baza forţelor aeriene americane de la Cape Canaveral din Florida, de unde decolase. Miercuri, întârzierea a fost cauzată de „probleme cu parametrii programului de zbor al rachetei", după cum a anunţat NASA într-un comunicat publicat marţi seară.