Este o realizare majoră pentru Europa. Nicio ţară europeană nu ar putea face acest lucru singură, a declarat comisarul european pentru industrie, Elzbieta Bienkowska.

Este rezultatul unui efort comun pentru proiectarea şi construirea sistemului de navigaţie cel mai precis din lume, a mai apus aceasta.

Europa nu este însă în pole-position cu această reuşită, pentru că există deja în funcţiune trei sisteme de navigaţie la nivel global: GPS-ul american, Glonass-ul rusesc şi Beidou al Chinei.

Concret, doar cei care posedă smartphone-ul compatibil cu Galileo — Aquarius X5 Plus al producătorului spaniol BQ vor putea capta semnalul sistemului în cursul zilei de joi.

Utilizatorii respectivi vor putea folosi sistemul pentru găsirea unei farmacii, a celui mai bun itinerariu pentru a pleca în vacanţă sau pentru a ajusta ritmul alergării în timpul unei curse de maraton.

Deocamdată va mai dura până când această nouă tehnologie va fi implementată pe scară largă. La momentul lansării, precizia sistemului Galileo nu este optimă, iar semnalul nu este disponibil permanent. În jurul anului 2020 vor fi pe orbită cei treizeci de sateliţi care vor asigura funcţionarea optimă a sistemului european de navigaţie, faţă de cei 15 care sunt activi în prezent.

Galileo este compatibil cu sistemul GPS american, utilizatorul putând accesa cele două sisteme simultan pentru a beneficia de o calitate şi o fiabilitate mai bună a poziţiei de localizare. Programul Galileo, cu un buget de peste 10 miliarde de dolari, a fost lansat în 1999 de Uniunea Europeană şi va fi pe deplin operaţional în 2020.