În prezent, numărul total al urşilor polari este de circa 26.000 de exemplare, care formează 19 subpopulaţii. Două dintre acestea suferă cel mai mult. Îşi găsesc cu greu hrana şi suferă de stres, potrivit cercetătorilor.

Studiul a fost efectuat numai pe femele, pentru că masculii sunt poligami. Au fost studiaţi 3.374 de urşi polari din 11 subpopulaţii, în diferite perioade ale anului şi în diverse circumstanţe, ţinându-se cont de numărul puilor pe care îl aveau şi de locul în care trăiau în perioada respectivă.

Aceste rezultate coincid cu ultimele date cunoscute despre întinderea gheţii marine din regiunea arctică, care a înregistrat valori minime istorice în noiembrie de când au început, în 1979, înregistrările prin satelit, potrivit Centrului naţional de date despre zăpadă şi gheaţă (National Snow and Ice Data Center, NSIDC) din Statele Unite.

Reducerea a fost de circa 50.000 de kilometri pătraţi şi a avut loc mai ales în Marea Barenţ, zonă din Oceanul Arctic.

Oamenii de ştiinţă de la NSIDC au argumentat că temperaturile ridicate, vântul din sud şi un ocean mai cald decât ar fi fost normal au contribuit la acest nivel minim istoric.