Acest acord va permite utilizatorilor din Cuba să aibă timpi mai buni de acces la conţinutul online al Google, beneficiind de o viteză mai mare şi de o calitate mai bună a serviciului, se arată în comunicatul transmis de compania naţională de telecomunicaţii Etecsa.

Cei de la Google au menţionat că Etecsa poate folosi tehnologia sa pentru reducerea timpului în ce priveşte furnizarea pe plan local a celor mai populare conţinuturi şi a celor care consumă cele mai multe date de internet, precum videoclipurile de pe platforma YouTube.

Acordul semnat la Havana între patronul Google Eric Schmidt şi omologul său cubanez de la Etecsa Mayra Arevich, include instalarea în Cuba a mai multor servere ale companiei americane, dar al căror număr nu a fost încă precizat. Pentru a avea acces la internet, Cuba este conectată la reţeaua de fibră optică a Venezuelei.

Serviciile Google, blocate îndelung în Cuba datorită embargoului impus acestei ţări de peste 50 de ani de SUA, sunt parţial accesibile — doar Google Chrome şi Google Play — din 2014, însă conexiunea este foarte lentă.

Cuba are circa aproximativ 900 de cafenele cu acces la internet şi aproape 200 de puncte de acces WiFi, însă tarifele sunt foarte mari, respectiv 2 dolari ora de acces la internet, salariul mediu lunar fiind de 29 de dolari. Conform datelor oficiale, la 1.000 de locuitori doar 348 au avut acces la internet în 2015, scrie AFP.