După opt luni de construcţie, noua centrală solară din India a fost inaugurată în mod oficial. Centrala de la Kamuthi este cea mai mare din lume, depăşind Topaz Solar Farm din statul american California.

Aceasta va avea o capacitate de 648 de megawaţi şi ar trebui să fie suficientă pentru a acoperi necesarul de energie pentru nu mai puţin de 150.000 de locuinţe. Din câte se pare, centrala va include în jur de 2,5 milioane de module solare, 576 de invertoare, 154 de transformatoare şi 6.000 de kilometri de cablu.

Cea mai mare centrală electrică din lume se va întinde pe o suprafaţă de 10 kilometri pătraţi, construcţia acesteia sotând 679 de milioane de dolari. Suma este relativ mică, mai ales dacă luăm în considerare faptul că Topaz Solar Farm (care produce 550 de megawaţi) i-a costat pe american aproximativ 2,5 miliarde de dolari pe parcursul a doi ani de zile.

„Înainte, cea mai mare centrală solară din lume dintr-o singură locaţie era situată în California, în Statele Unite. Aceasta producea 550 MW. Noi am vrut să construim o centrală solară de 648 MW într-un singur loc în mai puţin de un an”, a declarat Vneet Jaain, CEO-ul grupului Adani, cel care a finanţat proiectul.

În aceste condiţii, este de aşteptat ca India să devină a treia cea mai mare piaţă din lume pentru energia solară. Astfel, în anul următor, indienii vor fi depăşiţi în acest sector doar de către China şi Statele Unite ale Americii. De asemenea, să ţinem cont de faptul că aceasta este doar prima etapă a unui plan mult mai mare.

Autorităţile din India îşi doresc ca asemenea centrale să acopere necesarul de energie a 60 de milioane de locuinţe până în 2022. De asemenea, acestea vor ca 40% din energia electrică folosită în ţara respectivă să fie produsă din surse regenerabile.