Biroul Comisarului pentru Informaţii (ICO) din Marea Britanie cere Facebook şi WhatsApp să ia măsuri pentru a explica mai bine natura acestui proces înainte de a-l repune în aplicare. ICO atrage atenţia că vor fi luate măsuri împotriva Facebook dacă va folosi datele private ale utilizatorilor fără o aprobare validă, inclusiv aplicarea unor amenzi.

''Am avut îndoieli că utilizatorilor nu le-au fost respectate drepturile în mod corespunzător şi este corect să spunem că întrebările pe care echipa mea le-a ridicat nu au schimbat această perspectivă'', a spus Elizabeth Denham, şefa ICO. ''Nu cred că utilizatorilor le-au fost furnizate informaţii suficiente despre ce intenţionează să facă Facebook cu datele lor şi nu cred că WhatsApp a primit acceptul valid al utilizatorilor pentru transmiterea acestor date. De asemenea cred că trebuie desfăşurat un control permanent asupra modului în care informaţiile sunt folosite şi nu doar pe o perioadă de 30 de zile'', a mai spus Denham.

ICO a declanşat ancheta asupra schimbului de date între WhatsApp şi compania de care aparţine, Facebook, la scurt timp după anunţarea declanşării procesului, la sfârşitul lunii august.

Un purtător de cuvânt al Facebook a menţionat că actualizările făcute de WhatsApp sunt în acord cu legile în vigoare şi respectă cele mai noi reglementări ale ICO.

Deocamdată nu se ştie cât timp va funcţiona această suspendare a folosirii datelor utilizatorilor de WhatsApp de către Facebook, însă Elizabeth Denham susţine că va continua să menţină în dezbaterea publică această chestiune cu ajutorul altor agenţii, inclusiv al Comisarului pentru protecţia datelor din Irlanda, ţară unde se află sediul Facebook din Europa.