În urmă cu câteva săptămâni, în timp ce Google îşi încerca norocul în domeniul telefoanelor, BlackBerry lansa cel de-al treilea smartphone al său cu Android. Noul DTEK60 ar putea fi unul dintre ultimele gadgeturi lansate vreodată de compania canadiană, aceasta concentrându-se acum asupra altor sectoare. Blackberry a anunţat în mod oficial un parteneriat cu producătorul auto Ford, conform căruia canadienii ar urma să lucreze la software-ul care ar putea fi implementat în următoarea generaţie de maşini autonome comercializate.

Astfel, Blackberry a anunţat în mod oficial că va pune bazele unei echipe speciale de ingineri, al cărei rol va fi să îi ajute pe cei de la Ford să încorporeze mai multe elemente de software Blackberry, printre care se vor număra şi sistemul de operare QNX Neutrino, tehnologia pentru securitate Certicom şi diverse programe pentru procesarea audio, în viitoarele maşini Ford.

Oficiali din cadrul Blackberry au anunţat de mai multe ori pe parcursul timpului că au de gând să transforme compania într-una de software, iar colaborarea cu Ford ar putea fi un pas important. Producătorul a anunţat că vrea să livreze în jur de 100.000 de taxi-uri autonome companiilor de ride-sharing până în anul 2021. Mai mult decât atât, Ford ar vrea să le ofere consumatorilor de rând maşini autonome până în anul 2025, motiv pentru care a dublat numărul muncitorilor care se ocupă de perfecţionarea acestora şi a triplat numărul de vehicule autonome folosite în cercetare.

QNX este una dintre marile speranţe Blackberry, însă canadienii vor avea parte de concurenţă serioasă în viitor din partea unor giganţi precum Google, Baidu sau Mercedes. În luna iulie a acestui, oficialii companiei au luat o decizie extrem de dificilă, renunţând la dispozitivul Classic, unul din modele care i-au adus recunoaştere pe plan mondial.