Avertismentul cercetătorului britanic vine după ce, în urmă cu o săptămână, un cilindru metalic mare, despre care se crede că ar proveni dintr-un satelit chinezesc sau de la o rachetă, a căzut din cer într-o regiune minieră din Myanmar.

Pericolul în spaţiu nu vine doar de la resturile mari de sateliţi şi rachete. Acest pericol este ilustrat şi de accidentul, fără urmări, produs în timpul misiunii astronautului britanic Tim Peake pe ISS, când o particulă de vopsea întărită a determinat o fisură de 7 mm într-unul dintre hublourile ISS.

"Rezolvarea problemei deşeurilor spaţiale reprezintă una dintre marile provocări de mediu ale omenirii, dar, în acelaşi timp, este poate şi cea mai puţin cunoscută astfel de problemă (...) În fiecare zi ne-am obişnuit să ne bazăm pe serviciile asigurate de sateliţi fără să ne gândim cât de vulnerabili sunt aceştia pe orbită", a susţinut el.

NASA defineşte deşeurile spaţiale drept "orice obiect artificial aflat pe orbită în jurul Pământului, care nu mai îndeplineşte o funcţie utilă".

Conform estimărilor, pe orbita terestră se află peste 100 de milioane de astfel de deşeuri, dintre care aproximativ 27.000 sunt mai mari de 10 cm. Envisat, un satelit de observaţie a Terrei de mărimea unui autobuz cu două punţi este în prezent cel mai mare deşeu aflat pe orbită. Printre pericolele de pe orbită se numără şi un nor din peste 2.000 de bucăţi rezultate în urma coliziunii din 2009 dintre un satelit rus dezafectat, Cosmo, şi un satelit comercial american.