Deşi a trecut aproape un deceniu de când mulţi dintre noi au început să facă poze cu telefonul, colecţia noastră de fotografii este mult mai veche decât atât. Indiferent dacă vorbim de poze din copilărie, sau de la nunta părinţilor, acelea continuă să rămână pe hârtie, uitate printr-un sertar. Partea cea mai frustrantă este că aceleaşi fotografii ajung să arate din ce în ce mai rău odată cu trecerea anilor. Este adevărat că imaginile tipărite au farmecul lor, dar asta nu înseamnă că puteţi ignora pentru totdeauna flexibilitatea şi siguranţa derivată din utilizarea unui format digital.

Pornind de la această premisă şi încercând să vă facă viaţa semnificativ mai uşoară, cei de la Google tocmai au lansat o nouă aplicaţie intitulată Google PhotoScan. Acest mic progrămel face acelaşi lucru pe care l-aţi putea realiza cu un scanner de mari dimensiuni, dar într-un timp semnificativ mai scurt, cu o eficienţă surprinzătoare.

Google PhotoScan este o aplicaţie surprinzătoare din multe puncte de vedere, dar mai ales din prisma volumului semnificativ de tehnologie din spate ce poate fi uşor trecut cu vederea. Pentru a digitiza o fotografie tipărită, este nevoie să faceţi cinci fotografii cu aplicaţia, una care cuprinde întreaga imagine şi alte patru la fiecare colţ în parte. Deşi la prima vedere sistemul ar putea părea ciudat, în practică este soluţia perfectă pentru a evita deformările şi diferenţele de perspectivă ce sunt aproape inevitabile atunci când faceţi o fotografie la fotografie.

În mod evident, imediat după „scanare”, aveţi câteva opţiuni de editare a rezultatului final. Oficialii Google sunt însă convinşi că algoritmii de inteligenţă artificială din spate vor genera de fiecare dată imaginea perfectă, cu luminozitatea, contrastul şi gama similare cu cele din fotografia originală. Noua aplicaţie este disponibilă acum pentru descărcare din Google Play şi Apple iTunes.