O aplicaţie populară pentru persoanele cu deficienţe de vedere este KNFB Reader, care transpune textul în vorbire. Utilizatorul trebuie doar să facă o fotografie, iar aplicaţia îi va citi textul cu „voce” tare. Uneori, însă, e dificil să surprindă în fotografie tot textul dorit, iar aplicaţiile de acest tip pot avea dificultăţi cu layouturile complexe, de ziar sau de meniu de restaurant.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Maryland au dezvoltat un dispozitiv numit HandSight, care foloseşte o cameră mică, întrebuinţată în endoscopii. Camera se plasează pe vârful degetului, iar restul dispozitivului pe restul degetului şi pe încheietură. Pe măsură ce utilizatorul urmăreşte un rând de text cu degetul, un computer din proximitate îl citeşte cu voce tare. Dispozitivul avertizează utilizatorul dacă degetul nu este în poziţia corectă, printr-o vibraţie slabă.

19 oameni orbi au testat tehnologia, iar, în medie, au putut citi între 63 şi 81 de cuvinte pe minut, scăpându-le doar câteva din fiecare pasaj. Viteza medie a unui cunoscător foarte bun al alfabetului Braille este de 90-115 cuvinte pe minut, iar oamenii cu vedere bună citesc undeva la 200 de cuvinte pe minut. Voluntarii s-au declarat încântaţi de noul dispozitiv.

Dezvoltatorii vor să creeze un dispozitiv ceva mai asemănător cu un smartwatch, care să poată fi folosit şi pentru distingerea altor caracteristici vizuale, cum ar fi culori şi modele.