Potrivit acestui studiu, sunt necesare eforturi mai mari de educare şi prevenţie pentru eradicarea acestui flagel care, în 2012, a ucis 3,5 milioane de femei (dintr-un număr total de peste opt milioane de decese), majoritatea în ţările în curs de dezvoltare.

„Majoritatea deceselor are loc în rândul tinerilor şi persoanelor cu vârste medii”, ceea ce pune o povară pe familii şi economiile naţionale, a declarat Sally Cowal, vicepreşedinte la American Cancer Society.

Sally Cowal a subliniat că majorarea numărului de cazuri de cancer este atribuită creşterii frecvenţei factorilor de risc care au legătură cu o tranziţie economică rapidă, precum lipsa de activitate fizică, o alimentaţie proastă, obezitate sau factori reproductivi, precum amânarea vârstei la care o femeie are primul copil, unul dintre factorii majori de risc de cancer de sân.

După bolile cardiovasculare, cancerul constituie a doua cauză de deces în rândul femeilor, la nivel mondial, acesta fiind responsabil pentru 14% din totalul deceselor femeilor în 2012. Autorii raportului subliniază, însă, că sute de mii de decese ar putea fi evitate. De exemplu, un număr semnificativ din cele peste 700.000 de decese anuale de cancer de plămâni şi col uterin ar putea fi prevenite graţie unei lupte mai eficiente împotriva tabagismului şi în favoarea vaccinării şi depistării din timp a bolii.

Raportul susţine că povara economică globală a cancerului pentru ambele sexe a fost de aproximativ 286 miliarde de dolari în 2009, incluzând atât costurile cu tratamentul şi îngrijirea, cât şi pierderile de productivitate a forţei de muncă.