Tehnologia denumită Identity Check Mobile a fost dezvăluită în premieră la Mobile World Congress, un eveniment important care se derulează în fiecare an la Barcelona în luna februarie, şi între timp a fost testată în Olanda, SUA şi Canada. În februarie, scriam că fuseseră efectuate teste în Statele Unite şi Olanda, iar Mastercard a declarat că în jur de 92% dintre participanţi preferă noul sistem în locul parolelor. Unii susţin că sistemul va contribui la reducerea tranzacţiilor frauduloase, însă există voci care contrazic aceste afirmaţii.

În cazul în care cineva se îndoieşte de siguranţa noului sistem bazat pe selfie-uri, Mastercard a introdus şi condiţia ca utilizatorul să clipească înainte de autentificare. În acest fel, un infractor nu se va putea folosi de o poză a victimei.

„Mastercard Identity Check Mobile elimină necesitatea ca un deţinător de card să ţină minte parolele. În schimb, deţinătorul unui card îşi poate valida identitatea prin utilizarea unui scaner de amprente pe smartphone sau via o tehnologie de recunoaştere facială printr-un selfie”, precizează grupul american.

În cazul plăţilor online, procedura va rămâne aceeaşi, iar plata prin selfie sau amprentă va fi utilizată în momentul în care sunt necesare mai multe informaţii. Mastercard susţine că aceasta este şi o modalitate prin care pot fi evitate parolele slabe setate de unii utilizatori (precum 123456), care pot fi sparte foarte uşor. De asemenea, scanările oferite şi selfie-urile nu vor fi transmise într-o formă în care să poată fi interceptate de infractori. Ţările europene în care această tehnologie este disponibilă de acum sunt Austria, Belgia, Marea Britanie, Cehia, Danemarca, Finlanda, Germania, Ungaria, Olanda, Norvegia, Spania şi Suedia.

Valoarea globală a plăţilor prin intermediul dispozitivelor mobile sau purtabile ar urma să ajungă la 95 miliarde de dolari în 2018, de la 35 miliarde de dolari anul trecut, potrivit firmei de cercetare de piaţă Juniper Research.