Oamenii de ştiinţă au început prin cercetarea proprietăţilor unei proteine numite NAD, implicată în producţia de energie a organismului. Pe măsură ce corpurile îmbătrânesc, producţia de NAD scade şi se consideră că acest lucru face parte din procesul de îmbătrânire.

Încercările de a suplimenta cantitatea de NAD au eşuat, astfel că cercetătorii au căutat o altă modalitate de a spori producţia proteinei. Ei au administrat şoarecilor NMN în apa de băut pentru a observa dacă acesta acţionează ca un elixir al tinereţii.

''Răspunsul este da. De fapt, NMN are remarcabile efecte anti-îmbătrânire în cazul şoarecilor'', susţine profesorul Shin-ichiro Imai, de la Universitatea din Washington University, cel care a condus cercetarea. ''Şoarecii (hrăniţi — n.r.) cu NMN au în mod cert o sănătate mai bună'', a spus profesorul care a adăugat că ''dacă lucrurile merg aşa şi mai departe ei ar putea avea şi o speranţă de viaţă mai mare''.

''Am demonstrat un mod în care se poate încetini declinul fiziologic în cazul şoarecilor. Acest lucru înseamnă că şoarecii mai în vârstă au niveluri de metabolism şi de energie asemănătoare cu cei mai tineri'', a completat specialistul.

Profesorul s-a arătat optimist că testele clinice pe subiecţi umani, care au început în Japonia, vor produce rezultate similare. El a adăugat că speră ca acest lucru să se traducă ''într-o metodă de a-i ajuta pe oameni să rămână sănătoşi pe măsură ce îmbătrânesc''.

Însă există şi un aspect negativ al acestei metode. Deoarece NMN oferă un impuls în activitatea tuturor celulelor, ar putea avea un impact şi asupra celor canceroase, contribuind la înmulţirea acestora. ''Despre unele celule tumorale se ştie că au o capacitate mai mare de a sintetiza NAD, aşa că am fost îngrijoraţi că administrarea de NMN poate duce la creşterea incidenţei cancerului'', a spus profesorul Imai. ''Însă nu am observat nici o diferenţă în ratele cancerului la grupuri (de şoareci — n.r.)'', a precizat acesta.

Oamenii de ştiinţă au subliniat că au observat că NMN acţionează numai în cazul organismelor în vârstă. ''Suplimentarea cu ''NMN nu are efect asupra şoarecilor tineri pentru că ei încă produc îndeajuns de mult NMN'', a declarat profesorul Jun Yoshino, care a luat parte la cercetare. ''Bănuim că accelerarea procesului de inflamaţie ce survine odată cu îmbătrânirea reduce capacitatea corpului de a produce NMN şi, prin extensie, NAD'', a precizat acesta.

La începutul anului, o altă echipă de cercetători a dezvăluit faptul că a reuşit să extindă speranţa de viaţă a şoarecilor cu 35% îndepărtând celulele ''uzate'' din corp, care au efect distructiv.