„Acesta este un mare filtru industrial, de opt metri lungime, realizat din oţel, ce va fi plasat pe partea de sus a clădirilor, în apropierea zonelor industriale, a aeroporturilor sau oraşelor'', a explicat Henk Boersen, purtătorul de cuvânt al start-up-ului Envinity Group, iniţiatorul proiectului prezentat în cadrul expoziţiei şi conferinţei "Offshore Energy" 2016.

Acest „sistem inovator'' este capabil să aspire aerul pe o rază de 300 de metri şi până la o înălţime de şapte kilometri, să trateze 800.000 m3 de aer pe oră şi să filtreze 100% din particulele PM 10 (cu diametru mai mic de 10 microni), PM 2,5 (diametru mai mic de 2,5 microni) şi 95% din particulele ultra-fine (sau nanoparticule) prezente în aer, conform testelor realizate pe prototip de către centrul de cercetare în domeniul energiei din Olanda (ENC).

„O coloană mare de aer va trece prin filtru şi va ieşi curat", a spus purtătorul de cuvânt.

Rezultate din arderea cărbunelui, lemnului sau carburanţilor, precum şi din vapori industriali, particulele fine, considerate cancerigene, au fost catalogate drept poluantul atmosferic cel mai nociv pentru sănătatea umană în Europa de către Agenţia Europeană de Mediu (EEA). 90% din locuitorii oraşelor sunt expuşi la niveluri mai mari decât cele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

PM 2,5 includ substanţe poluante precum sulfat, nitraţi şi cărbune negru, care pătrund adânc în plămâni şi sistemul cardiovascular, ceea ce reprezintă un risc grav pentru sănătatea umană.