Gurile de evacuare au fost descoperite în cadrul unei expediţii a navei Nautilus condusă de dr. Robert Ballard, cel care a localizat pentru prima dată epava vasului Titanic. „Se pare că toată coasta din apropiere de Washington, Oregon şi California e o gaură gigantică de evacuare a metanului'', susţine Ballard. ''Descoperirea dublează la circa 1.000 numărul acestor guri de evacuare cunoscute de-a lungul marginilor continentului american'', a completat el.

Metanul „scapă'' în mod natural prin solul subacvatic în multe părţi ale lumii, iar oamenii de ştiinţă încearcă să afle dacă temperatura globală aflată în creştere cauzează creşterea numărului acestor guri de evacuare, potrivit Reuters.

Deocamdată se cunosc puţine lucruri despre cantitatea de metan care ţâşneşte prin aceste guri de evacuare şi ajunge în atmosfera terestră contribuind la efectul de seră. Însă, cercetătorii susţin că descoperirea trebuie luată în calcul în cadrul estimărilor cu privire la aceste emisii.

„Gurile de metan erau practic necunoscute în urmă cu 20 de ani'', a declarat profesor Jesse Ausubel din cadrul Rockefeller University, care face parte din echipa de pe Nautilus. ''La început, oamenii au crezut că sunt incredibil de rare, dar acum, mulţumită acestor expediţii (s-a aflat că — n.r.) aceste guri pot fi foarte răspândite, aşa încât datele ar trebui recalculate. Este un motiv pentru care explorarea este importantă'', a mai spus acesta.

Una dintre expediţiile-cheie din acest an, organizată de Agenţia oceanică şi atmosferică din Statele Unite (National Oceanographic and Atmospheric Administration — NOAA) s-a desfăşurat pe parcursul a 59 de zile în Groapa Marianelor, cel mai adânc canion subacvatic. Pe lângă descoperirea a trei noi guri hidrotermale, numite „fumătoare negre'', ce se înalţă la circa 30 de metri, călătoria a dezvăluit şi unele creaturi misterioase, rareori văzute.

„Cred că ceea ce găsim e mereu surprinzător'', a spus dr. Nicole Raineault, directoare de operaţiuni ştiinţifice la Ocean Exploration Trust, care a organizat expediţia. „Am cercetat Mediterana, Golful Mexicului, Caraibe, iar acum estul Oceanului Pacific cu vehicule operate de la distanţă pentru a obţine imagini cu solul marin şi suntem în continuare surprinşi de varietatea formelor de viaţă pe care le descoperim. Acest lucru subliniază cât de puţine lucruri cunoaştem despre ocean şi cât de multe mai sunt de descoperit acolo'', a susţinut Raineault.

Mai multe specii spectaculoase şi rare au fost descoperite în cadrul expediţiilor din acest an în unele dintre gropile abisale din Oceanul Pacific. Printre acestea se numără sfere violet, ''monştri de noroi'' şi un castravete de mare bizar care aminteşte de Mary Poppins aflată în zbor, mai arată sursa citată.

„Un milion de specii marine şi un milion de epave ar putea fi descoperite'', a precizat Jesse Ausubel.