Cercetarea, efectuată pe un eşantion de 1.000 de şoferi britanici, şi-a propus să determine în ce măsură sunetele, imaginile, mirosurile, atingerile şi gusturile pot provoca răspunsuri emoţionale în diferite scenarii de condus.

Participanţii au fost observaţi pentru a fi evaluat modul în care aceştia reacţionează la strigăte şi la beep-uri, la un pasager care dă indicaţii sau la un şofer care nu semnalizează.

Potrivit The Telegraph, rezultatele au indicat că în toate scenariile de testare, femeile s-au dovedit mai nervoase la volan decât bărbaţii.

„Teoria evoluţionistă sugerează că strămoaşele noastre au trebuit să dezvolte un sentiment acut al pericolului (...), dacă peştera lor nu era apărată în timp ce bărbaţii se aflau la vânat. Acest instinct al unui sistem de avertizare timpurie este încă relevant azi, aşa că şoferiţele tind să fie mai sensibile la stimuli negativi, să se înfurie şi să se frustreze mai repede”, a explicat Patrick Fagan, psiholog la Universitatea Goldsmiths din Londra.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte lucrurile care îi fac fericiţi la volan, 84% dintre participanţi au ales drumurile libere, 78% condusul în mediul rural, 69% condusul la mare şi 54% cântatul la volan.