Apple a decis să îl aducă în companie pe Ruslan Salakhutdinov, oferindu-i acesta şefia departamentului de inteligenţă artificială. Acesta este profesor asociat în domeniul învăţării automatizate la una dintre cele mai prestigioase instituţii ce lucrează cu inteligenţa artificială, Carnegie Mellon University. Salakhutdinov a lucrat la o serie de proiecte importante în domeniul cercetării AI. Acesta se concentrează, în principal, pe domeniile de reţele neurale şi deep learning, calculatoarele având aici posibilitatea de a învăţa dintr-o mare varietate de exemple.

Carnegie Mellon reprezintă avangarda în aceste domenii de cercetare, dar dorinţa principală a lui Salakhutdinov vrea să ducă lucrurile şi mai departe: acestea vrea să descopere cum inteligenţa artificială ar putea învăţa din date brute.
 
Această metodă de învăţare se numeşte învăţare neasistată. În principiu, algoritmii de învăţare trimişi către calculator au date adnotate, iar procesul de învăţare este parţial supravegheat. Acest „sfânt Graal” al inteligenţei artificiale va fi dificil de atins, dar Salakhutdinov este hotărât să reuşească. Din 2009 şi până acum, acesta a publicat 42 de lucrări legate de învăţarea automatizată.

Conform unui tweet postat de Salakhutdinov, acesta îşi va păstra şi locul de muncă actual, de la Carnegie Mellon. De asemenea, acesta a postat un anunţ de angajare, prin care aflăm că departamentul Apple este în căutare de cercetători care să îl ajute.

Cercetătorii sunt necesari pentru domeniul de învăţare automatizată şi trebuie să aibă calificări superioare în domenii conexe. Prin angajarea lui Salakhutdinov, Apple doreşte să creeze un departament solid de dezvoltare a inteligenţei artificiale, extinzându-şi orizonturile în materie de tehnologie de acest fel introdusă în noi dispozitive.