Ketchup-ul din roşii se pare că este cel mai mare inamic al dinţilor albi, susţine un expert britanic. Pe locul al doilea se află vinul alb, care este la fel de dăunător pentru strălucirea danturii ca şi cel roşu. Acestea sunt urmate de sosul de soia şi oţetul balsamic.

În top 10 al inamicilor danturii albe se clasează şi mâncarea indiană, ceaiurile din fructe, sosurile pentru spaghetti, acadelele din fructe colorate, murăturile, băuturile carbogazoase şi fructele de pădure. Potrivit medicilor stomatologi, cel mai simplu mod pentru ca oamenii să-şi menţină dinţii albi este să aibă grijă ce alimente consumă. Specialiştii au adăugat că pot fi reduse daunele produse prin curăţarea dinţilor imediat după o masă, însă cu toate acestea, pot fi eliminate doar între 50% şi 60% din efectele negative produse. O altă recomandare a expertului este evitarea pastelor de dinţi cu efect de albire care fac mai mult rău decât bine. Oamenii pot preveni efectele nocive ale sosurilor de tomate asupra danturii, mâncând înainte de masă legume cu frunze verzi care creează un strat protector pe dinţi şi consumând băuturi carbogazoase cu ajutorul unui pai.