Cel mai nou proiect care implică munca în echipă din partea celor doi giganţi reprezintă realizarea unui cablu ultra-rapid care să traverseze Oceanul Pacific. Cele două companii lucrează cu Pacific Light Data Communication, o companie subsidiară a China Soft Power Technology, un nou jucător pe piaţa cablurilor submarine.

Cablul ce va traversa Oceanul Pacific va lega oraşul Los Angeles de Hong Kong şi se va întinde pe o lungime de nu mai puţin de 12.800 de kilometri.

Atunci când va fi gata, cablul va avea o capacitate de transfer de date de 120 de terabiţi pe secundă (Tbps). Asta îl va transforma în cel mai rapid cablu care traversează Pacificul, recordul actual fiind deţinut de cablul FASTER, la care a lucrat şi Google.

Cablul a fost anunţat iniţial la sfârşitul lui 2015 şi nu exista vreo referinţă la acel moment cu privire la implicarea Google şi Facebook în proiect. Tot atunci a fost anunţat şi costul estimativ al noului cablu submarin De aproape 13.000 de kilometri; acesta va costa 400 de milioane de dolari.

În interiorul cablului se vor găsi 5 perechi de fibră. Fiecare dintre aceste perechi va putea oferi 24 Tbps de lăţime de bandă. Google afirmă că fiecare companie participantă la construcţia cablului va avea propria porţiune dedicată. Google va deţine propria pereche de fibră în interiorul cablului, având astfel posibilitatea de a-şi menţine traficul privat.

Acest cablu va fi al şaselea cablu submarin în care Google se implică, după Unity, SJC, FASTER, MONET şi Tannat.

Deşi pare ciudat ca Facebook şi Google să lucreze în parteneriat, astfel de decizii sunt comune în domeniul cablurilor submarine. Recent, Microsoft decis să facă echipă alături de Facebook pentru un cablu trans-Atlantic, ce va fi mai rapid decât cel despre care vorbim acum.