Cea mai mare problemă a Google Chrome, indiferent de platforma pe care îl folosiţi, ţine de consumul exagerat de resurse hardware. Dacă vă încântă enorm să aveţi un număr foarte generos de tab-uri deschise, problema se acutizează. În teorie, au mai fost adus mici îmbunătăţiri modului în care funcţionează browserul Google, dar iminenta versiune 55 de Chrome, s-ar putea să fie cea mai bună pentru utilizatorii de PC-uri slabe.

Versiunile recente de Chrome nu au mai venit la pachet cu cerinţe de sisteme atât de exagerate, dar o viitoare variantă a browserului va include un nou motor de randare a scripturilor JavaScript care va micşora şi mai mult consumul constant de memorie. În contextul în care majoritatea paginilor web moderne au cea mai mare parte a conţinutului web generat în JavaScript, vă puteţi aştepta ca beneficiile să fie enorme. În testele interne ale Google, pe unele dintre cele mai populare site-uri din lume, Reddit, YouTube şi New York Times, s-a înregistrat o scădere a consumului de memorie RAM, în medie, de până la 50%, în comparaţie cu Chrome 53. Aceasta din urmă este versiunea pe care o folosesc cei mai mulţi dintre noi.

Din păcate, mai avem mult de aşteptat până când vom putea instala Chrome 55. Respectiva versiune are o dată de lansare planificată pentru 6 decembrie. Dacă nu mai aveţi însă răbdare, puteţi oricând să apelaţi la versiunea beta a browserului, iar pe respectivul canal de actualizări, ar trebui să puteţi experimenta noul motor JavaScript înaintea marii majorităţi a utilizatorilor.

Un lucru este însă foarte important. Cele mai mari îmbunătăţiri le veţi simţi doar în cazul în care aveţi o cantitate mică de memorie RAM, dacă aveţi multe tab-uri deschise simultan şi dacă v-aţi obişnuit să rulaţi Chrome pe lângă multe alte aplicaţii. Pe viitor, vă puteţi aştepta la o versiune de Chrome care să ruleze în condiţii optime pe dispozitive cu mai puţin de 1GB RAM.