Condusă de Anne-Marie Leander Touati, arheolog la Universitatea Lund, echipa de suedezi a folosit metode tradiţionale de excavare, dar şi tehnici avansate precum scanarea cu ajutorul laserului şi drone pentru a reconstrui în format digital cartierul din Roma Antică. Cercetătorii au finalizat acum primele modele 3D demonstrând cum arăta această secţiune înainte ca zona să fie înghiţită de un strat gros de cenuşă vulcanică.

Folosind noile descoperiri, surse arheologice aduse la lumină de-a lungul vremii, fotografii vechi cu fresce pierdute şi desene realizate în secolul XIX ce înfăţişează secţiuni din site, oamenii de ştiinţă au reconstruit în detaliu casa în care un bărbat pe nume Caecilius Iucundus a trăit alături de familia sa.

Iucundus avea un statut social aflat imediat sub acela al elitei celei mai bogate şi cu influenţă politică în Pompei. Arheologii au unele indicii cu privire la afacerile lui Iucundus datorită tăbliţelor din ceară care au fost bine conservate într-un cufăr din lemn aflat în locuinţă. Multe dintre aceste tăbliţe conţin referiri la vânzarea prin licitaţie a unor proprietăţi (inclusiv sclavi) şi se pare că bărbatul lucra ca intermediar între vânzător şi cumpărător.

Un nou tur video conceput de cercetătorii care lucrează la acest proiect dă viaţă construcţiei, înfăţişând camera de oaspeţi în care probabil că bărbatul îşi primea partenerii de afaceri dimineaţa şi în care femeile şi alte lucrătoare din casă ţeseau şi îşi petreceau după-amiezele. Modelul reconstruit prezintă, de asemenea, un altar interior, decorat cu o scenă a unui cutremur care a zguduit Pompeiul cu 17 ani înainte de erupţia din 79.

Echipa de cercetători suedezi a făcut şi alte descoperiri, cum ar fi un set de trei ferestre intacte, realizate din gips cristalin transparent, găsite într-una dintre prăvălii, se arată pe site-ul universităţii Lund.

Lucrarea de cercetare ce stă în spatele filmului 3D este prezentată într-un articol publicat în SCIRES Italia.