Luna trecută, o pană de curent fără precedent a afectat Ucraina. După cum scriu cei de la Reuters, nu mai puţin de 80.000 de clienţi ai celor de la Prikarpatia au fost privaţi de curent electric, iar acum, anchetele au parte de primele rezultate. Conform acestora, luna trecută am avut de-a face cu prima pană de curent cauzată de un atac cibernetic efectuat de hackeri.

Vinovaţii ar putea fi membrii unei grupări din Rusia, denumită Sandworm, dacă este să dăm crezare declaraţiilor şefului iSight Partners, companie specializată în securitate cibernetică. „Este vorba despre o organizaţie din Rusia, care serveşte interesele statului respectiv. Nu ştim, însă, dacă avem de-a face cu liber-profesionişti”, a declarat CEO-ul iSight Partners.

S-a ajuns la această concluzie în urma analizei unor elemente de software denumite Black Energy 3 şi KillDisk, ambele folosite în cadrul atacului. De asemenea, ar fi fost obţinute şi informaţii din partea unor surse secrete. Deşi serviciul responsabil pentru securitatea statului ucrainean a învinovăţit Rusia, ministrul energiei a ales să nu arunce vina asupra cuiva atât timp cât ancheta este în desfăşurare.

Sandworm ar fi atacat şi infrastructura din Statele Unite în trecut, însă nicio pană de curent nu a fost cauzată. Cu toate acestea, unii susţin că ruşii pur şi simplu nu şi-au dorit să provoace un asemenea lucru în acel moment.