O depunere de coroane a fost planificată la cimitirul naţional din Arlington, Virginia şi la Centrul Spaţial Kennedy din Florida pentru a comemora cele şapte victime ale accidentului din 28 ianuarie 1986, dar şi pe cele ale altor accidente fatale care au avut loc în spaţiu, cu ocazia „Zilei amintirii”, marcată joi de către NASA.

„Explorarea spaţiului este una dintre cele mai dificile eforturi ale noastre, şi de la Apollo la Challenger şi Columbia, americanii curajoşi au făcut sacrificiul suprem în încercarea noastră de a împinge limitele şi de a explora noi frontiere”, a scris preşedintele Barack Obama într-un comunicat. „Prin noi parteneriate cu sectorul privat pentru dezvoltarea unor invenţii revoluţionare pe care americanii le vor duce în sistemul solar şi, într-o zi, pe Marte, vom continua călătoria noastră de explorare”, a adăugat preşedintele.

La 28 ianuarie 1986, şase astronauţi ai NASA şi Christa McAuliffe, care ar fi fost prima profesoară care ar fi ajuns în spaţiu, şi-au pierdut viaţa atunci când naveta Challenger s-a dezintegrat, la 73 de secunde după decolare, din cauza defecţiunii la un propulsor.

Celălalt dezastru spaţial major a avut loc la 1 februarie 2003, atunci când şapte oameni au murit la bordul navetei Columbia, care a explodat la întoarcerea în atmosfera Pământului, la 16 minute înainte de aterizare.

Ceremonii de comemorare urmează să aibă loc joi şi la centrele spaţiale ale NASA din Huntsville, Alabama, şi din Houston, Texas.