Preocuparea este generată de legătura care se presupune că ar exista — dar nu a fost dovedită încă — între propagarea virusului Zika şi creşterea umărului de cazuri de microcefalie la nou-născuţi.

Creat de compania britanică Oxitec, acest tip de ţânţar "bun", cum a fost el denumit în Brazilia, a început să fie testat în localitatea cu 460.000 de locuitori încă din 2015 pentru a frâna propagarea febrei dengue. O furgonetă răspândea zilnic mii de ţânţari în cartierul Cecap-Eldorado, unde acum doi ani s-au înregistrat 80% dintre cazurile de dengue din municipiu.

Ţânţarii modificaţi genetic, a căror comercializare nu a fost autorizată deocamdată de autorităţi, se împerechează în libertate cu femelele sălbatice şi transmit gena letală urmaşilor lor, astfel încât ţânţarii din noua generaţie mor înainte de a deveni adulţi. Potrivit Oxitec, în ultimele opt luni numărul larvelor de Aedes aegypti s-a redus cu 82% în cartierul în care a fost folosită insecta modificată genetic, iar numărul cazurilor de dengue a scăzut de la 133 la unul singur.

Succesul proiectului-pilot, sărbătorit atât de experţi, cât şi de locuitorii din Piracicaba, a atras atenţia altor municipii braziliene care luptă împotriva acestor boli tropicale."Un mare număr de municipii intră în contact cu noi. Evaluarea a fost pozitivă", a declarat, pentru EFE, Sebastiao Amaral Campos, oficial din domeniul sănătăţii din Piracicaba.

Acest municipiu a apelat la serviciile Oxitec ca alternativă în contextul eşecului metodelor tradiţionale în lupta împotriva acestui ţânţar.
Proiectul-pilot din cartierul Cecap-Eldorado, care a avut un cost de 150.000 reali (circa 36.900 dolari), va fi extins la zona centrală din Piracicaba, pe unde trec zilnic circa 60.000 de persoane, care vor trebui să înveţe să lucreze înconjurate de aceste insecte inofensive.

Va fi încă o bătălie în războiul contra Aedes aegypti, pe care, potrivit ministrului sănătăţii, Marcelo Castro, Brazilia îl pierde. „De acum 30 de ani, ţânţarul transmite boli populaţiei noastre şi de atunci noi le combatem, dar pierdem războiul împotriva Aedes aegypti. Înregistrăm o adevărată epidemie”, a declarat ministrul.