Presupusul obiect, care nu a fost încă observat direct, a fost denumit „Planeta 9" şi ar avea o masă de aproximativ 10 ori mai mare decât Terra şi respectiv de 5.000 de ori mai mare decât Pluto. Această planetă ar trebui să aibă o orbită de 20 de ori mai alungită decât cea a planetei Neptun, care se află la o distanţă medie faţă de Soare de 4,5 miliarde de kilometri. Astfel, "Planeta 9" ar realiza rotaţie completă în jurul Soarelui într-un interval de timp de 10.000 până la 20.000 de ani, conform cercetătorilor Konstantin Batîghin şi Mike Brown de la Institutul tehnologic din California (Caltec), care au făcut această descoperire pornind de la analiza modelelor matematice privind orbitele planetelor cunoscute, în cadrul unor simulări pe calculator.
Dacă existenţa acestei planete va fi confirmată, sistemul nostru solar va reveni la 9 planete, aşa cum era înainte de trecerea lui Pluto în categoria planetelor pitice.

„Mai sunt încă numeroase lucruri în sistemul nostru solar care aşteaptă să fie descoperite, ceea ce nu poate decât să ne bucure", a comentat Mike Brown.

Astronomii caută o ipotetică planetă transneptuniană (botezată şi Planeta X sau Nibiru de amatorii de profeţii apocaliptice) încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, însă ipotezele cu privire la existenţa acestei misterioase planete au fost infirmate de datele culese în misiunile sondelor Pioneer 10, Pioneer 11, Voyager 1 şi Voyager 2. Rămâne de văzut dacă studiul realizat de cei doi astronomi americani va duce la descoperirea presupusei planete.