Echipa de pe ISS reuşise deja să realizeze o cultură de salată în spaţiu, iar acum a atins un nou prag al talentului ei agronomic, când au înflorit la bord cârciumărese (Zinnia elegans) comestibile. Este prima oară când înfloresc plante în afara atmosferei terestre.

„Aceste plante sunt foarte fragile, aşa că a fost ceva mai complicat să le creştem”, spune Trent Smith, manager al Veggie Project. Echipa s-a temut de câteva ori că încercările vor eşua. „Se pare că plantelor noastre nu le merge prea bine”, spunea recent Scott Kelly. „Trebuie să îl trezesc pe Mark Watney (din filmul „The Martian”), care doarme în mine”, glumea el, în spiritul umorului cu care şi-a obişnuit colegii.

În cele din urmă grădinarii din spaţiu şi-au atins scopul — au reuşit să recolteze flori comestibile. „Dacă acest lucru funcţionează, vom reuşi poate să ne cultivăm propriile roşii în spaţiu”, a adăugat el.

Dacă de pe Pământ înflorirea micii flori portocalii pare un pas mic, pentru oamenii de ştiinţă, astronauţi şi viitoarele misiuni reprezintă un pas mare. Dezvoltarea unor asemenea culturi în spaţiu ar putea contribui la organizarea unor misiuni mai lungi în locuri mai îndepărtate din spaţiu, permiţând NASA să afle mai multe despre univers. „Da, există şi alte forme de viaţă în spaţiu!”, a glumit Scott Kelly pe Twitter.