Cercetătorii de la Universitatea Simon Fraser din Canada au decis să îşi desfăşoare studiul într-o zonă rurală din Guatemala, unde locuieşte o populaţie numită Kaqchikel Mayan. Au fost reţinute 94 de femei pentru a participa la cercetare, care au fost supuse unor examinări clinice şi alte analize în anul 2000 şi 13 ani mai târziu, în aceleaşi condiţii. Toate au avut copii în acest interval, în număr mai mult sau mai puţin mare.

Trăiau în acelaşi loc şi îşi concepuseră copiii în mod natural, ceea ce excludea intervenţia unor factori exteriori care ar fi putut altera rezultatele, relatează metronews.fr.

Comparând rezultatele obţinute la interval de 13 ani, cercetătorii au observat că femeile cu mulţi copii aveau telomeri mai lungi decât celelalte. Telomerii se află la extremitatea cromozomilor fiecărei fiinţe umane şi cuprind toate informaţiile referitoare la ADN-ul fiecăruia.

Aceştia au tendinţa să se scurteze odată cu vârsta, inflamarea şi stresul. Telomerii mai lungi sunt un semn de longevitate, dar şi o dovadă a unei bune sănătăţi generale.

Cercetătorii au explicat iniţial aceste rezultate prin efectul protector al estrogenului, hormonul sexual feminin, care ar putea juca un rol antioxidant asupra celulelor corpului uman, protejând astfel femeile cu mulţi copii şi prin urmare supraexpuse la această substanţă. Echipa de medici avansează şi un alt argument care ar explica lungimea telomerilor.

Femeile cu mulţi copii din acel sat din Guatemala sunt ajutate mult de ceilalţi membri ai comunităţii, ceea ce le face să îşi păstreze energia şi să se menţină sănătoase. Cu alte cuvinte, ajutorul dat în creşterea copiilor ar putea fi cheia longevităţii mamelor, încheie metronews.ru.