Un studiu realizat în China arată că consumul cu regularitate a alimentelor picante se asociază cu o longevitate mai mare şi un risc mai mic de cancer, boli coronariene şi respiratorii, relatează mediafax.ro.
„Analiza noastră a arătat o corelaţie inversă între consumul de alimente picante şi mortalitatea generală precum şi cu unele cauze de deces (cancer, boli de inima şi boli respiratorii)”, a evidenţiat grupul de cercetători.
Practic, studiul efectuat pe un eşantion de aproape o jumătate de milion de chinezi pe parcursul mai multor ani, a evidenţiat că cei care mănâncă alimente picante aproape în fiecare zi au un risc cu 14% mai mic să moară faţă de cei care mănâncă picant mai puţin de o dată pe săptămână.
Această asociere se aplică atât bărbaţilor, cât şi femeilor şi pare mai puternică pentru cei care mănâncă picant şi nu beau alcool. De asemenea, consumul frecvent de alimente picante este asociat în mod specific cu un risc mai mic de deces provocat de cancer, boli de inimă şi respiratorii.
Condimentul cel mai consumat în China este „capsaicina” (un alcaloid care se găseşte în diferite specii de ardei iute) care, potrivit cercetătorilor, ar putea avea efecte antiobezitate şi este antiinflamator, antioxidant şi anticancer.
Cercetătorii recunosc că acest studiu pune în evidenţă numai observaţii şi nu poate stabili o ordine cauzală asupra acestei legături.