VIDEO

Premieră în lumea medicală: În SUA a fost realizat primul transplant de craniu şi de scalp

Premieră în lumea medicală: În SUA a fost realizat primul transplant de craniu şi de scalp
Sursa: jurnal.md Foto: chron.com 07.06.2015 11:16

 Primul transplant de craniu şi de scalp din lume a fost realizat în Statele Unite, în timpul unei operaţii care a durat 15 ore. James Boysen, în vârstă de 55 de ani, a pierdut partea superioară a craniului, în urma unui tratament pentru un tip rar de cancer. Aşa a ajuns să fie spus unei intervenţii care a marcat o premieră în lumea medicală: un transplant de scalp şi de craniu.

Americanul, care lucra ca dezvoltator de software şi era din Texas, a primit în timpul procedurii şi un rinichi şi un pancreas nou, transmite gandul.info.

El spune că este uimit de felul în care se simte după intervenţia chirurgicală. „Sunt uimit de cât de bine mă simt şi vor rămâne veşnic recunoscător că am primit o a doua şansă să fac lucrurile pe care le iubesc şi să fiu cu oamenii pe care îi iubesc”, a declarat americanul.

„A fost o operaţie foarte complexă pentru că a trebuit să transplantăm ţesutul folosind tehnici de microchirurgie”, a declarat medicul Michael Klebuc.

Boysen a fost diagnosticat cu cancer la un muşchi aflat pe scalp în anul 2006. Acesta a fost tratat cu chimioterapie şi radioterapie, dar ţesutul din zona respectivă a fost distrus permanent. Având scalpul şi craniul distrus, creierul său era vulnerabil.


Ştiri similare

Ştiri NON-STOP