Se ştie deja că lipsa somnului poate duce la obezitate, tensiune arterială şi multe alte afecţiuni, însă şi prea mult somn este aproape la fel de nociv ca un lanţ de insomnii. Cercetătorii australieni au arătat că mai mult de nouă ore de somn ar fi la fel de dăunătoare pentru corp ca fumatul şi alcoolul.

Cercetătorii s-a bazat pe un vast studiu australian în cadrul căruia au fost analizate mecanismele sănătăţii generale pe măsura avansării în vârstă. Au fost observaţi circa 230.000 de voluntari, ale căror obiceiuri de viaţă — alcool, fumat, regim alimentar, sedentarism, durata somnului au fost studiate pentru a înţelege mai bine anumite mecanisme. Oamenii de ştiinţă au constatat că persoanele care dormeau prea mult şi nu făceau destulă mişcare prezentau riscuri să dezvolte boli precum diferite tipuri de cancer, diabet sau afecţiuni cardiovasculare, având prin urmare o speranţă de viaţă mai mică.

În ceea ce priveşte studiile care se ocupă de obiceiurile de viaţă ale oamenilor, concluzia generală este aceeaşi: nu trebuie cumulaţi factori de risc, ci adoptat un mod de viaţă sănătos, cu un regim alimentar echilibrat şi o activitate fizică practicată regulat. Somnul în sine nu este nociv, dar când o persoană doarme prea mult, este adesea simptomul unei conduite de viaţă cu acumularea mai multor factori de risc (sedentarism, abuz de alcool sau droguri, relaţii sociale absente etc.). Se pare că norma ideală este un somn de şapte-opt ore pe noapte, la care se poate ajunge dacă obiceiurile de viaţă, ambele în legătură, sunt sănătoase. O alimentaţie prea bogată sau săptămâni petrecute fără nicio activitate fizică pot avea repercusiuni asupra somnului, care şi el favorizează apariţia unor afecţiuni dacă acest aspect este neglijat.