Botezat  Earth Polychromatic Imaging Camera (EPIC), dispozitivul se află la bordul Deep Space Climate Observatory (DSCOVR), un satelit creat în aii `90 cu scopul de a monitoriza clima planetei noastre, dar abandonat timp de aproape 20 de ani din lipsă de fonduri. Între timp, indiciile tot mai greu de ignorat privind schimbările climatice cauzate de activităţile umane şi ameninţarea constituită de furtunile solare la adresa infrastructurii de comunicaţii şi a reţelei de distribuţie a energiei electrice au determinat reactivarea programului, punând satelitul DSCOVR în centrul primei misiuni a companiei private Space X ţintită către o regiune din spaţiul cosmic aflată în afara orbitei circumterestre.

În schimb, observatorul DSCOVR se află în aşa numitul Langarian point - zona unde atracţia gravitaţională a planetei pământ şi cea a soarelui se anulează reciproc, creând un spaţiu pe care orice satelit (artificial sau nu) îl poate ocupa fără a fi influenţat de atracţia gravitaţională a celor două corpuri cereşti. Astfel, camera foto aflată la bordul satelitului poate observa întreaga suprafaţă a pământului fără ca perspectiva să fie obstrucţionată de alternanţa ciclurilor zi-noapte, soarele fiind tot timpul poziţionat în direcţia opusă.

Rezoluţia şi calitatea imaginilor, probabil obţinute cu o cameră foto bazată pe tehnologii din anii `90, nu este foarte mare, însă perspectiva oferită din punctul de observaţie ales merită toată atenţia.