Într-un studiu recent ce a implicat mai mult de două sute de mii de oameni, astfel, conform acestuia consumul de cafea atât cofeinizată, cât şi decofeinizată poate duce la un risc mai scăzut al mortalităţii premature. Numărul de cafele ideal care ar putea reduce acest risc sunt între trei şi cinci căni de cafea pe zi. Într-un astfel de ritm riscul unei morţi premature se reduce cu până la 15%, faţă de cei care nu beau cafea deloc.

Pe lângă faptul că băutul de cafea nu a provocat niciodată în mod direct moartea prematură, acesta nu afectează nici organele din corp care de obicei cauzează acest lucru. Bolile cardiovasculare, cele de ficat, diabetul sau orice altă boală nu au fost niciodată cauzate de consumul prea mare de cafea. Ţinând cont că acest studiu a fost făcut pe un număr uriaş de oameni pe o durată de treizeci de ani, e clar că toate posibilele variante legate de un posibil consum nociv de cafea au fost luate în calcul.

Totuşi cercetătorii doresc să menţioneze că marea parte a băutorilor de cafea sunt de asemenea şi fumători, iar acest lucru a afectat parţial testele. Eliminând astfel fumătorii din acest grup, minoritatea nefumătorilor a furnizat o serie de rezultate impresionante cercetătorilor, motivându-i să ajungă la concluzia beneficiilor cafelei.

Aşadar, printre efectele pozitive ale cofeinei se numără abilitatea acesteia de a bloca rănirea interioară a ficatului, depunerea de grăsimi dăunătoare şi chiar poate preveni cancerul, diabetul şi alte boli ale inimii.