În ultimii 20 de ani, Paratico a locuit şi a muncit în Hong Kong, studiind legăturile dintre Italia şi China de-a lungul ultimelor cinci secole. Astfel, istoricul a descoperit o serie de documente în baza cărora a scris cartea „Leonardo da Vinci: A Chinese scholar lost in Renaissance Italy” („Leonardo Da Vinci: Un cărturar chinez, pierdut în Italia Renaşterii”), care urmează să fie lansată anul viitor.

„Un client bogat al tatălui lui Leonardo a avut o sclavă pe nume Caterina. După 1452, anul naşterii lui Leonardo, femeia a dispărut din documente. Nu mai lucra acolo”, a declarat Paratico, citat de dailymail.co.uk.

Tatăl lui Leonardo da Vinci a fost notar şi se presupune că mama artistului, Caterina, ar fi fost o ţărancă locală, după cum arată mai multe cercetări.

„Mona Lisa este, probabil, un portret al mamei sale. Pe spatele tabloului este un peisaj chinezesc şi chiar faţa Mona Lisei arată ca o chinezoaică”, mai afirmă Angelo Paratico.

Gioconda sau Mona Lisa este o pictură celebră a lui Leonardo da Vinci, realizată între anii 1503-1506, reprezentând o femeie cu expresie gânditoare şi un surâs abia schiţat. Tabloul este considerat cea mai renumită operă din istoria picturii. 

Leonardo da Vinci s-a născut pe 15 aprilie 1452 şi a decedat pe 2 mai 1519 şi a fost cel mai de seamă reprezentant al Renaşterii italiene din perioada de apogeu a acesteia. Pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist şi scriitor, da Vinci este considerat cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii.