„Există un singur scenariu care poate schimba rapid şi esenţial situaţia din capitală” // Interviu

„Există un singur scenariu care poate schimba rapid şi esenţial situaţia din capitală” // Interviu
Sursa: tribuna.md Foto: facebook.com/chironda.victor 26.07.2017 11:33
În cadrul unui interviu acordat portalului Tribuna, activistul civic Victor Chironda a vorbit despre situaţia actuală din Chişinău, cine la moment este factorul cu putere de decizie reală în capitală, care va fi soarta referendumului privind demiterea lui Dorin Chirtoacă, pe cât de necesare, dar şi pe cât de posibile la modul practic sunt alegerile anticipate ale Primarului capitalei, dar şi despre alte aspecte importante.

T.: Dle Chironda, cum calificaţi situaţia actuală din Chişinău, atât din punct de vedere politic, cât şi economic, social, administrativ?

V.C.: Situaţia este deplorabilă din toate punctele de vedere. Oraşul stagnează şi degradează. Primăria, ca instituţie, este paralizată. Situaţia „cu cât mai rău cu atât mai bine” îi aranjează perfect pe toţi actorii din acest spectacol politic. Unicii care au de pierdut din aceasta sunt cetăţenii simpli. Dar ei nu au nici o relevanţă în acest joc pentru că îşi acceptă rolul de votanţi docili ai diferitor forţe politice. E trist ce se întâmplă, dar acesta e rezultatul celor 10 ani de joacă de-a geopolitica în Primărie.

T.: Cine, în opinia Dvs., la moment este factorul cu putere de decizie reală în capitală?

V.C.: Din tot ce se întâmplă în Primărie în ultimii ani, observ că puterea reală din Primărie nu este una politică, ci una financiară. Primăria lucrează sub girul oamenilor cu „borsetă” care „rezolvă întrebările”. Banii sunt factorul cu cea mai reală putere de decizie la moment.

T.: Care credeţi că va fi soarta referendumului privind demiterea lui Dorin Chirtoacă: va trece şi de Curtea de Apel sau din nou va fi o tentativă eşuată?

V.C.: Nu pot să ştiu. Soarta referendumului iniţiat de anul trecut a arătat că cetăţenii nu au cuvânt în acest stat. Dreptul lor de exprimare şi acţiune este limitat la planurile politicienilor. Totul depinde de planurile a câţiva oameni şi asta lipseşte de sens instrumentul referendumului. Indiferent de final, aceasta va fi încă o acţiune de compromitere a acestui instrument democratic.

T.: Pe cât de justificată vi se pare propunerea adresată de PDA lui Dorin Chirtoacă de a demisiona?

V.C.: Fiecare politician are dreptul să propună ce vrea. Însă în situaţia actuală nu văd rostul comentării acestei acţiuni.

T.: În general, pe cât de necesare, dar şi pe cît de posibile la modul practic sunt alegerile anticipate ale Primarului capitalei?

V.C.: În democraţie, alegerile sunt cel mai adecvat instrument de depăşire a unui blocaj politic. Ar fi logic şi  normal ca după un asemenea scandal să urmeze o demisie de onoare a Primarului şi să fie organizate alegeri anticipate. Însă sistemul politic moldovenesc nu se supune nici logicii şi nici bunului simţ.

T.: Dvs. personal aţi fi tentat să candidaţi la Primăria capitalei din postura de activist civic?

V.C.: Nu.

T.: Care credeţi că ar fi rezultatul unor eventuale alegeri anticipate ale Primarului capitalei? Pe cine ar avantaja acest scrutin?

V.C.: Alegerile oferă şanse egale pentru toţi candidaţii. Cu cât mai mulţi candidaţi buni vor apărea, cu atât mai mare este şansa să avem un Primar bun.

Indiferent cine va câştiga următoarele alegeri, situaţia va fi un pic mai bună decât acum. Un Primar ales automat generează în jurul său un pol de greutate politică şi o putere de schimbare. Deja cum va noul prima gestiona această putere rămâne să vedem.

T.: Ce pronostic aţi putea da privind evoluţia din continuare a situaţiei în capitală?

V.C.: Există un singur scenariu în care poate schimba rapid şi esenţial situaţia din capitală. Depolitizarea maximă a Primăriei prin implementarea modelului de town-management şi  crearea funcţiei de City Manager, după modelul oraşelor americane. Un astfel de funcţionar ar fi angajat de către CMC în baza unui concurs public şi s-ar ocupa de gestionarea serviciilor publice şi de implementarea politicilor adoptate de consiliu,  în baza unor indicatori precişi şi a unui contract de muncă foarte strict.

Iar Primarul ales ar deveni Preşedintele Consiliului şi ar lucra alături de consilieri la dezvoltarea strategică a oraşului. Aşa s-ar obţine depolitizarea executivului municipal şi s-ar anihila conflictul permanent dintre Consiliul Municipal şi Primărie.

Asta ar însemna o schimbare reală a situaţiei însă este un scenariu foarte puţin probabil.

Toate celelalte scenarii ţin doar de schimbarea numelor actorilor şi redirecţionarea fluxurilor financiare de la PL la alte partide.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI