Andrei Năstase: „Obiectivul nostru este ca aceste reforme să continue şi să devină ireversibile” // Interviu

Andrei Năstase: „Obiectivul nostru este ca aceste reforme să continue şi să devină ireversibile” // Interviu
Sursa: www.europalibera.org Foto: privesc.eu 24.11.2017 14:13
La Bruxelles a avut loc joi seară o întâlnire a liderilor Partidului Popular European, una din principalele forţe politice europene. În cadrul întâlnirii pentru pregătirea summitului Parteneriatului estic a fost adoptată o declaraţie privind viitorul acestei formule de cooperare dintre Uniunea Europeană şi mai multe foste republici sovietice. În declaraţie se spune că PPE va continua să pledeze pentru o cooperare mai strânsă cu ţările membre în cadrul unui model Parteneriatul Estic Plus, care presupune aderarea acestora la uniunea vamală, la uniunea energetică, şi la piaţa unică digitală, cooperarea în domeniul securităţii şi al apărării, şi reducerea tarifele de roaming. Declaraţia PPE condamnă, între altele, schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova „de către elitele politice menită să-şi menţină controlul politic şi să elimine opoziţie”. Orice asistenţă macrofinanciară şi tehnică a UE trebuie să fie însoţită de condiţionalităţi stricte şi orice sprijin financiar trebuie să servească poporul şi generaţiile viitoare, se mai spune în declaraţia PPE. La întâlnirea liderilor familiei popular-europene au participat şi liderii opoziţiei de la Chişinău. Un interviu realizat de Europa Liberă cu liderul Partidului Platforma Dreptate şi Adevăr, Andrei Năstase.


Andrei Năstase: „(...) Personal, am venit cu un mesaj la această reuniune. Mi-am exprimat regretul că, după o perioadă în care Republica Moldova era privită ca un etalon, să spun aşa, sau ca o istorie de succes a Parteneriatului Estic, ne-am pomenit cu un stat capturat, un stat furat de peste un miliard de dolari, ceea ce constituie 13 la sută din produsul intern brut. Am spus că Parteneriatul Estic este o platformă importantă de cooperare şi transfer al valorilor europene către fostele republici sovietice. Pentru noi, în calitate de partid de opoziţie, este extrem de important ca Republica Moldova să aibă capacităţi de a valorifica mult mai eficient oportunităţile oferite de către mecanismele Parteneriatului Estic. În acelaşi timp, obiectivul nostru este ca aceste reforme să continue şi să devină ireversibile. Am spus că sprijinim această abordare nouă a Uniunii Europene, după principiul „more for more, less for less”/„mai mult pentru mai mult, mai puţin pentru mai puţin”; am spus că, şi din opoziţie, dar mai ales atunci când vom prelua puterea, vom susţine aprofundarea cooperării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în domeniile energetic, comerţ, educaţie, transporturi ş.a., iar pentru noi o prioritate va fi colaborarea cu Uniunea Europeană în sfera digitală. Şi în acest context, noi am făcut un demers către Uniunea Europeană, către acest summit al Parteneriatului Estic, că o măsură care ar apropia enorm statele membre ale Uniunii Europene cu cele ale Parteneriatului Estic ar fi reducerea tarifelor de roaming în beneficiul oamenilor noştri. Cunoaştem foarte bine cât de mulţi bani sunt obligaţi oamenii să plătească pe această dimensiune. Am considerat că principalii beneficiari ai acestui instrument al Parteneriatului Estic trebuie să fie, întâi de toate, cetăţenii, societatea civilă, mediul de afaceri, instituţiile statului, şi nu puterea politică, aşa cum se întâmplă în Republica Moldova. Se ştie foarte bine – puterea utilizează beneficiile Parteneriatului Estic în interes strict politic, într-un interes îngust şi egoist. Reformarea şi consolidarea instituţiilor, creşterea mobilităţii, cooperarea pentru combaterea ameninţărilor hibrid, care vizează atât statele membre, cât şi statele din Parteneriatul Estic, accesul la piaţa digitală unică – iată aceste chestiuni am solicitat să fie incluse în declaraţia PPE, în declaraţia summitului şi în documentele Partidului Popular European, la care vrem să aderăm şi noi şi sperăm că în decembrie se va produce acest lucru.”

Europa Liberă: În ce măsură ele se vor regăsi în declaraţie?

Andrei Năstase: „Sigur, speranţa mea este că în marea lor parte se vor regăsi, pentru că sunt îndreptate spre beneficiul oamenilor, asta ne preocupă. Sigur că să nu avem foarte, foarte multe aşteptări. Europa se confruntă cu provocări diverse, dar ceea ce am propus, sper că se va regăsi în aceste documente importante, atât declaraţia Partidului Popular European, cât şi declaraţia summitului de mâine, la care şi Republica Moldova va participa şi eu sunt sigur că acest parteneriat poate fi dezvoltat mai mult şi beneficiile lui pot fi şi mai multe, şi mai importante pentru cetăţenii noştri. Este important ca într-o bună zi cetăţeanul Republicii Moldova să simtă investiţiile europene în actul de justiţie, în actul de combatere a corupţiei, în actul de edificare a statului de drept, în actele, dacă vreţi, de edificare a unei economii funcţionale care ar face să avem mai multe locuri de muncă, să avem nişte salarii decente, nişte pensii bune, nişte burse bune pentru studenţii noştri. Cam aşa văd eu lucrurile şi eu sunt sigur că şi, după acest summit, lucrurile vor evolua şi vom avea o altă abordare faţă de Republica Moldova. S-a insistat şi aici, şi am vorbit şi eu, şi colegii mei de la cele două partide – PAS şi PLDM – am vorbit despre arbitrariul în ce priveşte modificarea sistemului electoral. Am cerut mai multe condiţionalităţi, inclusiv de ordin politic, şi sperăm că se va face presiunea necesară pe autorităţile moldoveneşti, pe puterea de la Chişinău pentru a respecta egalitatea de şanse a opoziţiei cu puterea, pentru a respecta drepturile omului, reprezentativitatea, întâi de toate, pentru că se ştie foarte bine că prin sistemul mixt se încalcă acest principiu al reprezentativităţii.”

Europa Liberă: A fost semnat acordul privind acordarea finanţării de 100 de milioane de euro promisă de Uniunea Europeană. Banii încă nu vin, urmează să vină în urma unor evaluări; se va decide abia în februarie, va fi dată prima tranşă doar dacă Moldova va respecta anumite condiţionalităţi, inclusiv privind aplicarea sistemului electoral mixt, despre acre aţi vorbit. În ce măsură credeţi că Moldova va reuşi să îndeplinească aceste condiţionalităţi şi să obţină prima tranşă din acest ajutor financiar?

Andrei Năstase: „În mod normal, dacă am fi avut o guvernare europeană, o guvernare onestă, astăzi nu am fi discutat în aceşti termeni acordarea de către Uniunea Europeană a acestei asistenţe macrofinanciare. Astăzi am fi avut aceste beneficii, le-am fi resimţit în actul de justiţie, în actul de anticorupţie, le-am fi simţit în bunăstarea fiecărui cetăţean. Din păcate, avem o guvernare criminală, avem o guvernare care s-a preocupat în permanenţă de propriile interese, de interesele de grup, de partid, interesele personale ale unor lideri ai acestei puteri. Am avut comunicarea cu comisarul Hahn, am avut o anumită corespondenţă până la această etapă şi m-a asigurat de faptul că ei vor veghea la respectarea drepturilor omului, la respectarea democraţiei, a cadrului normativ şi democratic. În ceea ce am văzut a fost o condiţionare şi mai dură, şi mai drastică şi pe dimensiunea tehnică, dar şi pe dimensiunea politică, legată de statul de drept, legată de democraţie, aşa că în momentul de faţă guvernarea are de muncit foarte şi foarte mult pentru a putea obţine această finanţare din partea Uniunii Europene. Ştiind de ce sorginte este această guvernare în Republica Moldova, nu am prea mari aşteptări de la ea. Dacă într-o bună zi banii vor fi daţi, vor fi daţi doar pentru că Uniunea Europeană ţine la cetăţenii Republicii Moldova, ţine la societatea din Republica Moldova, şi nu o va face pentru guvernare sau pentru reuşitele acestei guvernări. Se ştie foarte bine, dacă iarăşi mă întorc la capitolul reformării justiţiei, s-au ascuns sub preş foarte şi foarte multe nereuşite la acest capitol şi se scot în faţă aşa-zisele reforme, care nu vizează decât salariile judecătorilor, condiţiile lor de muncă, dar în realitate actul de justiţie suferă în continuare.”

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI